Achtergrond van de Costa Blanca

De Costa Blanca staat bekend om de prachtige goudgele en witte zandstranden die langs de hele kust te vinden zijn. Lees hier meer achtergrondinformatie over de Costa Blanca.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Grotschilderingen in de bergen langs de Costa Blanca wijzen erop dat al rond 6000-4000 v. Chr. prehistorische jagers in het gebied wonen. Vanaf 1000 v. Chr. stichten de Feniciërs handelsposten langs de kust en na hen volgen de Grieken. Vervolgens komen de Carthagen, die het huidige Cartagena stichten. In 209 v. Chr. verslaan de Romeinen de Carthagen in de Tweede Punische oorlog en breekt de Romeinse heerschappij aan. Valencia wordt door hen gesticht. De Romeinen heersen tot in de 8ste eeuw n. Chr. de Arabieren het Iberisch Schiereiland veroveren. Het Arabische rijk valt uiteen in kleine stukken, waarvan Valencia er één is en in 1238 verovert Jaume I Valencia en twee jaar later heerst hij over het koninkrijk Valencia.

In de eeuwen die volgen wordt het koninkrijk uitgebreid en winnen de Spanjaarden land terug van de Arabieren. In de 16de eeuw kent Valencia een economische bloeitijd, waar een einde aan komt wanneer in 1609 alle Moren worden verdreven en een recessie aanbreekt. Een eeuw later verliest Valencia de status van autonoom koninkrijk en daarmee ook diverse privileges. In de tweede helft van de 18de eeuw groeit de economie van Valencia wederom, maar in de 19de en 20ste eeuw volgen onrustige tijden met burgeroorlogen omtrent de troonopvolging en de opstand van Franco tussen 1936 en 1939. Onder Franco beleeft het toerisme vanaf halverwege de 20ste eeuw een explosieve groei.

Na de dood van Franco wordt de democratie hersteld en krijgt Valencia een autonome status. In recente jaren werd het amusementspark Terra Mítica geopend, organiseerde Valencia de America’s Cup, de bekendste zeilwedstrijd ter wereld en in Alicante startte in 2008 de Volvo Ocean Race. Sinds 2002 staat het hoogste hotel van Europa in Benidorm.

Ligging

Bron: Wikialine, CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons

De kuststrook van de regio Valencia (Comunitat Valenciana) wordt eigenlijk verdeeld in de Costa Blanca, de Costa de Valencia en de Costa del Azahar, maar vaak wordt de gehele kust als de Costa Blanca aangeduid. De Costa Blanca ligt aan de oostkust van Spanje en loopt van Torrevieja in het zuiden tot net voorbij Benidorm in het noorden. Vervolgens volgt de Costa de Valencia die zich tot Sagunt uitstrekt, waar de Costa del Azahar begint en doorloopt tot Vinaròs.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De comunitat Valenciana telt zo’n vijf miljoen inwoners, waarvan iets meer dan 800.000 in Valencia wonen. De kust is dichtbevolkt en daar wonen ook veel buitenlanders (58.000). De regio kent twee officiële talen, het Castiliaans (Spaans) en een regionaal dialect (Valencià), dat een variant is van het Catalaans.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Costa Blanca staat vooral bekend om de prachtige goudgele en witte zandstranden, die langs de hele kust te vinden zijn. Het achterland is bergachtig en nodigt uit voor lange bergwandelingen. Langs de kust bevinden zich uitgestrekte duingebieden, zoutpannen en bij Elche een bijzonder palmenbos. Kenmerkend voor de streek zijn de amandelbomen en (sinaasappel)boomgaarden die, wanneer ze in bloei staan, de streek wit kleuren.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan de Costa Blanca vindt u zowel moderne nieuwbouw als traditionele historische bouw. In de stad Alicante, maar ook in kleine, traditionele dorpen treft u Moorse elementen aan in de architectuur. In Valencia is weinig overgebleven van de Moorse bouwwerken, maar in deze stad vindt u weer diverse art-nouveau invloeden. In de kustplaatsen, met name in Benidorm, heeft de hoogbouw de overhand. Bijzonder in Benidorm is het Gran Hotel Bali, dat 52 verdiepingen heeft en het hoogste hotel van Europa is. Andere architecturale hoogstandjes in de comunitat Valenciana zijn het Ciudad de las Artes y Ciencias, het Veles e Vents, dat het paviljoen vormde voor de America’s Cup, en de Ayuntamiento in Alicante.