Alicante

In Alicante vindt u een combinatie van een historische kern, mooie winkels, heerlijke restaurants, diverse musea, prachtige stranden en tot slot een zeer prettige ambiance.

Wanneer u met het vliegtuig naar de Costa Blanca gaat is het hoogstwaarschijnlijk dat u op Alicante vliegt. De kans dat u tijdens uw vakantie een dagtrip naar Alicante maakt is minstens zo groot, want de stad heeft veel te bieden. De promenade van Alicante, de Explanada de España wordt druk bezocht en dat is niet voor niets; hier valt altijd wel wat te beleven. De promenade wordt geflankeerd door palmbomen en is betegeld met meer dan zes miljoen mozaïektegeltjes. De kiosken aan de promenade verkopen het beste ijs van de stad en misschien wel van de hele Spaanse kust. Probeert u ook eens een horchata, oftewel aardamandelmelk. Totaal anders dan de promenade is de oude stad van Alicante, El Barrio, die u aan de voet van de Monte Benacantil vindt. Een wandeling door de steegjes en smalle straatjes van deze oude wijk is absoluut een aanrader. In El Barrio bevinden zich ook de nodige bars en cafés, waar in het weekend vaak live optredens zijn.

Wat u niet wilt missen

De belangrijkste bezienswaardigheden van Alicante zijn het Castillo de Santa Bárbara, de Concatedral de San Nicolás de Bari en het Ayuntamiento. Het Castillo de Santa Bárbara is gebouwd op 166 meter hoogte op de Monte Benacantil. U kunt de 16de eeuwse burcht te voet of met de auto bereiken, maar het is eveneens mogelijk om tegenover het Platja del Postiguet de lift naar boven te nemen. Het uitzicht vanaf de burcht is prachtig. In de gebouwen van het kasteel zijn 250 beeldhouwwerken ondergebracht. In het stadhuis, het Ayuntamiento, bevindt zich op de eerste traptrede een plaatje dat de hoogte van de zeespiegel aangeeft. Dit plaatje wordt gebruikt voor hoogtemetingen in Spanje. De Concatedral de San Nicolás werd in de 17de eeuw gebouwd. Het is een renaissancebouwwerk ontworpen door de architect Herrera, dat uitblinkt in haar eenvoud. Interessant is de barokke kruisgang.

Musea

In Alicante bevinden zich diverse musea die de moeite waard zijn. In het Museo de Arte Contemporáneo de Alicante vindt u werk van kunstenaars uit de 20e eeuw, zoals Miró en Picasso. In het Museo Arqueológico Provincal komt u meer te weten over verschillende historische periodes, waaronder de bronstijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Het Museo de Belenes is een leuk museum dat kerststallen uit de hele wereld tentoonstelt. In het Museo de Bellas Artes Gravina vindt u ten slotte een kunstcollectie met werken uit de 16de -20ste eeuw.

Stranden

Voor de kust bij Alicante bevinden zich diverse stranden. Voor het centrum bevindt zich het Platja del Postiguet en verder naar het noorden ligt het populaire Platja de Sant Joan. Dit is een kilometers lang zandstrand. Tussen het Platja del Postiguet en Platja de Sant Joan bevinden zich nog enkele kleinere stranden en baaitjes, waar naaktzwemmen is toegestaan. In de weekenden zijn de stranden bij Alicante zeer druk.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden aan de Costa Blanca:

Foto’s van Alicante

Ligging