Evenementen aan de Costa Blanca

Net als in de rest van Spanje kent men aan de Costa Blanca veel traditionele/religieuze feesten. Daarnaast worden in sommige plaatsen leuke festivals georganiseerd.

Traditionele feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bekende en zeer populaire feesten aan de Costa Blanca zijn de Fallas in Valencia en de Fogueres in Alicante. Op 19 maart viert men de dag van Sint-Jozef in Valencia. Het feest draait om papier-machépoppen (ninots) waar de stadsbewoners maandenlang aan knutselen. In totaal worden in Valencia vaak meer dan 600 gigantische poppen van papier en hout gemaakt, die veelal karikaturen van politici of andere bekende mensen voorstellen. Vervolgens worden de poppen om middernacht op 19 maart verbrand en staat de stad letterlijk in vuur en vlam. Slechts één pop overleeft het feest; de beste en mooiste pop belandt in het Museu Faller.

In Alicante wordt in de nacht van 24 juni het Fogueres de Sant Joan gevierd. Hierbij worden net als tijdens de Fallas in Valencia papier-machépoppen verbrand. Verder worden in de stad stierengevechten gehouden, wordt vuurwerk afgestoken, zijn er processies en wordt veel gegeten en gedronken. Een ander typisch feest voor de regio zijn de Moros y Cristianos opvoeringen, waarbij de strijd tussen de Moren en Christenen wordt nagespeeld. Op verschillende plaatsen gedurende het jaar wordt deze strijd geënsceneerd. Erg mooi is dit feest in Alcoi, waar het op 23 april plaatsvindt. Op 10 mei kunt u het schouwspel bijwonen in Biar en op 14 mei in Petrer. Ook de opvoering op 29 juli in Villajoyosa is de moeite waard.

Met Maria Hemelvaart op 15 augustus vindt een bijzonder optreden plaats in de Basilica de Santa María in Elche. Hier wordt dan het zogeheten Misterio de Elche opgevoerd, een mysteriespel over de dood en hemelvaart van Maria. Het wordt uitsluitend door mannelijke acteurs opgevoerd, die begeleid worden met harpen en gitaren. Wanneer u getuige wilt zijn van dit bijzondere mysteriespel, dient u uren van te voren aanwezig te zijn, want de kerk biedt lang niet genoeg plaats voor alle mensen die geïnteresseerd zijn.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan de Costa Blanca worden verschillende muziek- en filmfestivals georganiseerd. Het grootste en populairste festival is ongetwijfeld het FIB (Festival Internacional de Benicàssim) dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Het festival duurt vier dagen lang en internationale bekende en minder bekende artiesten treden op. Behalve muziek kunt u genieten van theater- en dansvoorstellingen.

In Valencia vindt eind november/begin december het Mostra de Cinema del Mediterrani plaats, een filmfestival, waarbij films van de landen rond de Middellandse Zee worden getoond. De hele maand juli vindt in Valencia een internationaal muziekfestival plaats. Half augustus is Torrevieja het toneel van het Habaneras y Polifonía, waarbij zeemanskoren nostalgische liederen zingen.